Lagerugpijn: geen te harde matras!

De gangbare opvatting dat ruglijders een harde matras nodig hebben, wordt in twijfel getrokken. Een middelharde matras zou doeltreffender zijn om rugpijn te verlichten en het gebruik van pijnstillers te verminderen.

Deze conclusie is afkomstig van wetenschappelijk gefundeerde gegevens die onlangs gepubliceerd werden in het wereldberoemde Britse medische tijdschrift “The Lancet”.

Een Spaans onderzoeksteam vergeleek gedurende drie maanden de effecten van verschillende matraskwaliteiten (hard of middelhard) op de klinische evolutie van 313 patiënten met chronische lagerugpijn ‘s nachts en bij het opstaan. Na de studie meldden de patiënten die een middelharde matras hadden gebruikt, verbetering van hun pijn in bed, hun comfort bij het opstaan en hun ongemak in het dagelijks leven. Ze hadden minder en minder vaak rugpijn, zowel overdag als bij het slapengaan en het opstaan.

Lagerugpijn, vandaag ook wel de “ziekte van de eeuw” genoemd, is een bijzonder frequente en moeilijk te behandelen kwaal. Deze studie verschaft eindelijk bijkomende informatie die het dagelijks leefcomfort van rugpatiënten zou kunnen verbeteren.

Dr. Isabelle Eustache, geadapteerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste

top


Textur